Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Έλα να κοιμηθούμε darling!

www.imommy.gr
Είναι γεγονός. Πολλά από αυτά που λέμε ότι δεν θα κάνουμε πριν γίνουμε γονείς, με μαθηματική ακρίβεια είναι αυτά που τελικά κάνουμε. Όχι, έλεγα, εμένα το παιδί μου θα κοιμάται στην κούνια του από νεογέννητο, γιατί το παιδί είναι όπως το μάθεις! Έδινα και έμφαση μάλιστα και κοιτούσα τις άλλες μανούλες με μισό μάτι που τολμούσαν να μου πούνε ότι κοιμίζουν μαζί το μωράκι τους.... Κούνια που σε κούναγε άμοιρη μάνα....! ¨Ηρθε η ώρα που τα λούστηκα τα λεγόμενα μου....
Το μπουριτάκι τις πρώτες ημέρες της ζωής του, ήταν πολύ ήρεμο μωρό. Έκλαιγε ελάχιστα, δεν έκανε καθόλου κολικούς και γενικά ήταν εύκολο μωρό. Τις πρώτες ημέρες λοιπόν τον κοίμιζα στην κούνια του.  Έλα μου όμως που το μωρό παρόλο που ήταν εύκολο και ήσυχο, ξυπνούσε ανά δύο ώρες! Θα μου πεις φυσικά και θα ξυπνούσε αφού είναι ΜΩΡΌ!!!! Έτσι λοιπόν ξυπνούσα ανά δύο ώρες να τον ταΐσω, 20 λεπτά από το ένα στήθος, 20 λεπτά από το άλλο για να εδραιώσουμε τον θηλασμό και να έχω παραγωγή. Βάλε και ρέψιμο άλλο ένα 10 λεπτό. Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να μην ρεύονται! Δεν το ήξερα και προσπαθούσα για πολλή ώρα κάθε φορά να ρευτεί και τελικά αποκαμωμένη από την κούραση κοιμόμουν αλλά με το ένα μάτι κλειστό, το άλλο το άφηνα ανοιχτό μην τυχόν συμβεί τίποτα! Τελικά διάβασα σε κείμενο του παιδιάτρου Παπαβέντζη (δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω ξανά...) ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να μην ρεύονται! Κλείνει η παρένθεση...

Το μπουριτάκι λοιπόν μετά από το γεύμα του δεν ήθελε να κοιμηθεί! Μόλις τον έβαζα στην κούνια του άρχιζε την μουρμούρα. Και λέω μουρμούρα γιατί ποτέ δεν τον άφησα πάνω από 2 λεπτά ώστε να εξελιχθεί η μουρμούρα σε κλάμα. Ίσως αν τον άφηνα βέβαια λίγο να τον έπαιρνε ο ύπνος, αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να νιώσει ανασφάλεια και έτσι με την παραμικρή μουρμούρα τον σήκωνα. Με λίγα λόγια με τόσα ξυπνήματα κοιμόμουν ελάχιστα και ήμουν ένα ζόμπι από την κούραση.... Μέχρι που αποφάσισα να τον βάλω μαζί μου στο κρεβάτι...και σώθηκα! Το ονόμασα co sleeping, το δικαιολόγησα με την θεωρία του attachment parenting (όχι ότι χρειαζόμουν δικαιολογία αλλά λέμε..) και όλα πήραν τον δρόμο τους. Το co sleeping το παραδέχομαι έσωσε τον θηλασμό μου και κυρίως τον ύπνο μου! Βέβαια δεν με έσωσε από την μουρμούρα της μαμάς μου που θεωρεί κατάπτυστο αυτό που κάνω αλλά δεν πειράζει μικρό το κακό!
www.google.com
Το co sleeping λοιπόν είναι ο ύπνος του μωρού μαζί με τους γονείς του στο κρεβάτι τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς με το co sleeping ενισχύεται ο δεσμός ανάμεσα σε γονείς και μωρό και καλλιεργείται περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μητέρα να κοιμάται καλύτερα, το μωρό να ξυπνάει λιγότερο και κυρίως διευκολύνεται ο θηλασμός καθώς η μητέρα δεν χρειάζεται να σηκωθεί για να θηλάσει το μωρό.  Επίσης οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο στενός δεσμός που αναπτύσσεται βοηθάει το παιδί να είναι πιο σίγουρο, να νιώθει ασφάλεια και τελικά να είναι πιο ανεξάρτητο.  Δεν ξέρω αν το μπουριτάκι μεγαλώνοντας θα γίνει ανεξάρτητο, το ελπίζω αλλά δεν μπορώ να ξέρω εκ των προτέρων, οπότε θα  μείνω στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθει που είναι δεδομένο.
Αν θέλετε να εφαρμόσετε και εσείς το co sleeping  πρέπει να έχετε υπόψη σας τους κανόνες που εξασφαλίζουν ασφάλεια για το μωρό κυρίως και άνεση για τους γονείς. Τους κανόνες του co sleeping μπορείτε να τους δείτε εδώ.

www.oursafe.gr
Μία επίσης επιλογή - λύση είναι το co-bedding σε περίπτωση που διστάζετε ή φοβάστε να κοιμίζετε το μωρό στην μέση του κρεβατιού.  Στο co bedding το μωρό κοιμάται σε δικό του κρεβατάκι - κούνια σαν προέκταση  του  κρεβατιού  των γονιών του από την πλευρά της μητέρας. Έτσι και οι γονείς κοιμούνται άνετα και το μωρό έχει τα οφέλη του co sleeping.
Η αλήθεια είναι πως αν είχα ενημερωθεί για το co sleeping από πριν αναγκαστώ να το εφαρμόσω θα είχα προμηθευτεί προέκταση κρεβατιού.  Όχι γιατί δεν κοιμάμαι καλά ή δεν κοιμάμαι άνετα, αλλά να μου έχει λείψει να κοιμάμαι αγκαλιά με τον άντρα μου...
Όπως είχα πει και για το baby wearing έτσι και το co sleeping δεν ταιριάζει σε όλους του γονείς και μωρά.  Υπάρχουν μωρά που κοιμούνται καλύτερα στην κούνια τους όπως επίσης και γονείς που δεν μπορούν να ξεκουραστούν με ένα μωρό στο κρεβάτι. Είναι στην επιλογή του κάθε γονέα πως θα κοιμίζει το μωρό του και κάθε επιλογή είναι σεβαστή.  Αυτό το λέω βέβαια και γι αυτούς που συνεχίζουν να σχολιάζουν αρνητικά την δική μου επιλογή να κοιμίζω μαζί μου το μπουριτάκι...
Τώρα βέβαια προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα: Co sleeping ναι, αλλά μέχρι πότε? Απάντηση σε αυτό δεν έχω, ωστόσο φροντίζω να βάζω το μπουριτάκι για τον μεσημεριανό του ύπνο στην κούνια του.  Δεν δείχνει να τον ενοχλεί οπότε ίσως σε μερικούς μήνες να το δοκιμάσω και για βράδυ. Μέχρι τότε... Έλα να κοιμηθούμε darling!!!!!!


12 σχόλια:

  1. Χα χα χα!Καλούς σας ύπνους,νεραϊδοπλάσματα!
    Όλοι το έχουμε κάνει το "λάθος" κι όλοι το μαζέψαμε κάποια στιγμή.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Κυριακή μου, τζάμπα τα λεφτά που έδωσα για την κούνια!!! Κούνια που με κούναγε...!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. εμενα ειναι απο τα λατρεμενα μου ''λαθη'' αυτο και το εκανα με πληρη συνειδηση και εχοντας εντελως σωας τας φρενας! τώρα τι θα κανω ειναι το θεμα: με μια κοιλουμπα απο εδω ως απεναντι και μια ταλιμπανουλα σωστο ταλιμπαν και στον υπνο πλεον να δω τι θα κανω τωρα που ερχεται το δευτερο! και επειδη μυαλο δεν εβαλα, μηπως να διωξω το κρεβατι, να πεταξω το στρωμα στο πατωμα και διπλα ενα δευτερο και να αραζουμε ολοι μαζι πανω???????? για να διευκολυνω και τον θηλασμο βρε παιδια, τι νομιζατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου και εγώ δεν τον αλλάζω τον κοινό μας ύπνο με τίποτα στον κόσμο!
      Κάποια εποχή η ΙΚΕΑ είχε βγάλει τα τεράστια τα κρεβάτια και τα ζαχάρωνα, σκεπτόμενη πως κάποια στιγμή θα προστεθούν και άλλα άτομα!!!!
      Και η λύση του πατώματος βέβαια φαντάζομαι θα λειτουργήσει. Αλήθεια ο σύζυγος πως το βλέπει το θέμα? Ο δικός μου ξυπνάει κάθε μέρα πιασμένος και μουρμουράει!!! χιχιχιχι

      Διαγραφή
    2. αργησα αλλα το ειδα το ερωτημα
      ο δικος μου ειναι τραβατε με και ας κλαιω, μουρμουραει αλλα οσες φορες πηγα να την βαλω στην κουνια της εβρισκε συνεχως δικαιολογιες για να την κραταμε στο κρεβατι! τωρα να δω τιθα κανουμε...

      για περνα απο το σπιτακι μου που εχεις βραβειο!

      Διαγραφή
  3. Αχ..Αυτα εγραφα και εγώ πριν λίγες μέρες αλλά όσο μεγαλώνει το παιδί και εσύ περιορίζεσαι στην σανίδα του κρεβατιού τα πράγματα δυσκολεύουν. Εγώ τον μικρό τον εβγαλα απο το δωμάτιο μας 6 μηνών. Για λίγο πήγε καλα..μετα όμως αρχίσαμε να τον ξαναβάζουμε στο κρεββάτι μας γιατί εκλαιγε..γοερα. Τώρα 20 μηνών και αν δεν αποκοιμηθεί σε εμάς και να τον πάμε αφου εχει ξεραθεί το πουλάκι μου, δεν υπάρχει περιπτώσει να κοιμηθεί. Και αν ερθει και το 2ο??? Με βλέπω στο πάτωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που διαβάζω μάλλον πρέπει να προετοιμαστώ ψυχολογικά απο τώρα γιατι δεν βλέπω να φεύγει ποτέ το μπουριτάκι απο το κρεβάτι μας!
      Το γέλιο είναι οτι κάποια στιγμή σε φιλικό σπίτι είχε γίνει θέμα για το παιδί που κοιμόταν ακόμα με τους γονείς και εγώ είχα στηρίξει την άποψη μου οτι δεν είναι σωστό αυτό (!!!) και πως εγω στη θέση τους δεν θα το επέτρεπα (!!!!).

      Διαγραφή
  4. Ξέρω οτι ενδεχομένως δεν είναι σωστό για τους άντρες μας,οτι θα ζοριστούμε με τα δεύτερα,οτι συνηθίζουν τα πρώτα,οτι,οτι,οτι..Ξέρω όμως κι οτι επίσης αν δεν κοιμόταν μαζί μας το παιδί δεν θα θήλαζα.Πάνω απο όλα όμως ξέρω οτι το μωρό είναι μωρό 1 χρόνο μόνο!!Και χαίρομαι τόσο όταν μυρίζω τα μαλλάκια της!!!
    Boo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Boo-μπούκι μου δεν ξέρω κατα πόσο ζορίζονται οι άντρες (εγώ πιστεύω οτι ούτε εκείνοι μπορούν χωρίς τα μωρά μας!), ξέρω οτι εγώ δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ χωρίς το Θανασάκη μου....
      Και σίγουρα βοήθησε και βοηθάει πολύ στο θηλασμό. Δεν το λέω σαν δικαιολογία και να μην θήλαζα μάλλον μαζί μου θα τον κοίμιζα πάλι.
      Τώρα αν κάνουμε δεύτερο μάλλον θα κάνω αυτό που λέει η talibanoula παραπάνω με το στρώμα στο πάτωμα! Είναι και αυτό μια λύση!!!

      Διαγραφή
  5. Άστα Λίνα. Οπως το είπες. Άλλα λέγαμα πριν γίνουμε μαμάδες και άλλα κάναμε. Ποτέ μην λες ποτέ λοιπόν:)
    Ειναι μικρουλι ακομα το μπουριτάκι σου και ειναι ομορφο που τον εχετε κοντα σας. Οταν θα έρθει το δεύτερο μπεμπε, θα δείτε τι θα κάνετε. Απολαύστε τον.
    Η κορη μου κοιμοταν μεχρι τα 2 της σχεδον και αφου ειχε γεννηθει ο αδελφος της (ηταν 1,5 ετων οταν γεννηθηκε ο μικρος). Το κοψαμε με πολυ αγωνα και καθημερινα ξενυχτια διπλα στην κουνια της για εβδομαδες. Ο μικρος κοιμοταν απο την αρχη στην κουνια του και δεν κοιμηθηκε ουτε μια ωρα αναμεσα μας. Ειναι νομιζω και στο παιδι αλλα και εμεις σε τι φάση ειμαστε. Στο πρωτο παιδι ειμαστε σε ενα συννεφάκι. Τα προσεχουμε ολα, αποστειρωση, κανονες, κλπ. Στο δεύτερο ειμαστε πια προχωρημενες και χαλαρες.
    Φιλακια πολλα στην ομορφη Ρόδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!! Πρόσφατα είδα μια εκπομπή που μιλούσαν για αυτό το θέμα και έμεινα έκπληκτη για τα θετικά που έχει το co sleeping! Είμαι έξω από το χορό τώρα αλλά θεωρούσα πάντα λάθος να γίνεται αυτό για τους γνωστούς λόγους.. Αλλά αφού έχει τόσο σημαντικά θετικά στοιχεία.. αρκεί να μην γίνεται για πολύ καιρό φαντάζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Gostei muito do seu blog...
    aguardo sua visitinha
    abraço Leila

    ΑπάντησηΔιαγραφή