Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Baby wearing - Φορώντας το μωράκι σου!

Ένα από τα καλύτερα και χρησιμότερα δώρα που μου έκαναν, όταν έφερα στον κόσμο τον Μπουρίτο, ήταν ένα ring sling. 
Η φίλη μου η Α. που ήταν ήδη 4 μήνες μαμά, το είχε δοκιμάσει και πίστευε ότι θα μου φανεί επίσης πολύ χρήσιμο. Και είχε απόλυτο δίκιο!

Όταν άνοιξα το κουτί,μου έκανε εντύπωση η καλή ποιότητα του υφάσματος, από το οποίο ήταν φτιαγμένο και η απλότητα του.  Δεν μου αρέσουν οι μάρσιποι με πολλά λουριά, κουμπιά ή φερμουάρ.
Το ring sling μου είναι ένα κομμάτι ύφασμα σε όμορφο λαχανί χρώμα (πάει και με το καρότσι μας χε χε!), που περνάει από 2 σιδερένιους κρίκους. 
Δεν σας το κρύβω, ότι στην αρχή δεν ήξερα να το φορέσω και επιπλέον είχα και μια επιφύλαξη για την ασφάλεια του μωρού.  Η φίλη μου όμως εκτός από το υπέροχο δώρο που μου έκανε φρόντισε να μου δείξει και τους βασικούς κανόνες χρήσης του.  Μου έκανε εκμάθηση baby wearing δηλαδή! Πως το δένουμε, πως το ξαπλώνουμε, πως το ταΐζουμε μακριά από τα επικριτικά βλέμματα και πολλά άλλα
Το αποτέλεσμα? Φορούσα και θήλαζα το μωρό μου από 20 ημερών παντού! Και όταν λέω παντού, το εννοώ. Σε καφετέρια, σε μαγαζί με ρούχα, σε σούπερ μάρκετ, σε γήπεδο ποδοσφαίρου, σε γήπεδο μπάσκετ (έχουμε φίλαθλο μπαμπά τι να κάνουμε!), σε κατάστημα ηλεκτρονικών. Ο κατάλογος τεράστιος.  Ο θηλασμός ποτέ δεν με εμπόδισε στο να κάνω οτιδήποτε. Ένα μωρό δεν είναι δικαιολογία, η γυναίκα να απομονώνεται και να χάνει τους φίλους και τα ενδιαφέροντα της. Γιατί, για ένα ευτυχισμένο μωρό χρειάζεται μια ευτυχισμένη μαμά.
Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας.
Το baby wearing,το οποίο το χρησιμοποιούσαν για χρόνια σε διάφορες χώρες, έγινε ευρέως  γνωστό τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας της συσχέτισης του με την θεωρία του attachment parenting. 
Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, που αν δεν ήσαστε οπαδός της τότε σίγουρα την έχετε πετύχει μπροστά σας σε  κάποιο βιβλίο ή το διαδίκτυο, το Baby wearing έχει πολλά οφέλη για το μωρό αλλά και τη μητέρα.  Είναι ένας από τους 7 κανόνες του ή αλλιώς ένα από τα 7 "b".  
Το μωρό μετά από εννέα μήνες που βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς του, έχει μάθει να ακούει την φωνή της, τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της.  Νιώθει με λίγα λόγια προέκταση αυτής και νιώθει ασφάλεια. Με την γέννηση αυτό αλλάζει και μέχρι το μωρό να νιώσει ανεξάρτητο και έτοιμο να εξερευνήσει τον γύρω κόσμο, θέλει να βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του. 
Το baby wearing  προσφέρει ακριβώς αυτό.  Ασφάλεια και μητρικό δέσιμο. Κατά τη σωματική επαφή μητέρας και βρέφους, εδραιώνεται το μητρικό δέσιμο, διευκολύνεται ο θηλασμός και επιπλέον αποφεύγεται η επιλόχειος κατάθλιψη. Επίσης πολύ σημαντικό, φορώντας το μωρό μας το βοηθάμε σε περιπτώσεις παλινδρόμησης, κολικών  και χαλαρών ισχίων.
Εκτός από αυτό το baby wearing διευκολύνει ειδικά τις νέες μητέρες στην καθημερινότητα.  Στα ψώνια, στην φροντίδα του σπιτιού (σίγουρα έχετε βρεθεί στην δύσκολη θέση το μωρό να κλαίει εκλιπαρώντας και εσείς να πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια δουλεία) ή ακόμα και στη βόλτα. 
Το μωρό κλαίει λιγότερο, νιώθει ασφάλεια, βλέπει τον κόσμο μέσα από την αγκαλιά μας, βοηθώντας έτσι την συναισθηματική του ανάπτυξη.
Σίγουρα το baby wearing  δεν ταιριάζει σε όλες τις μαμάδες, και σίγουρα υπάρχουν μωρά που δεν αντέχουν ούτε λεπτό μέσα σε αυτό. Αν όμως αποφασίσετε ότι θέλετε να το δοκιμάσετε τότε στην αγορά υπάρχει πληθώρα σχεδίων, χρωμάτων και τιμής για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. 
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.babywearing.gr/
www.pantoumazi.gr 
Εγώ πάντως αν είχα την οικονομική δυνατότητα (γιατί είπαμε έχουμε και κρίση) θα προμηθευόμουν ακόμα ένα!! 
Σας στέλνω τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

10 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή, το είχα ψάξει λίγο το θέμα του baby wearing και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Έχει τρομερά οφέλη και για το μωράκι και για τη μανούλα! Πολύ ωραία ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Και εγώ το είχα ψάξει και είχα αγοράσει έναν μαρσιπο αλλά δεν με βόλευε. Μέχρι που μου έκανε η φίλη μου δώρο το ring sling το οποίο με βόλεψε απο την πρώτη στιγμή...

      Διαγραφή
  2. Το υποστηρίζω κι εγώ! Φαντάσου, πήγαμε χειμώνα διακοπές με τη μικρή 8 μηνών για 1 βδομάδα ΧΩΡΙΣ καρότσι, μόνο με το sling! Και ήταν τέλεια! Την έβαλα τελευταία φορά όταν ήταν περίπου 15 μηνών για μικρή απόσταση.. από τότε δεν έχει ξανακάτσει! Αλλά νοσταλγώ την εποχή που την είχα κι εγώ παντού πάνω μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς καθόλου καρότσι??? Πόσα κιλά ήταν? Εμένα είναι 7 μηνών και είναι ήδη 10,5 κιλά! Δεν ξερω μέχρι πόσο θα αντέξω αλλά ναι είναι τέλεια με το sling!

      Διαγραφή
  3. Δεν έτυχε, δεν ξέρω γιατί, να πέσει στα χέρια μου. Η αλήθεια είναι ότι έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια και τα παιδιά μου είχαν ήδη μεγαλώσει για sling:) Στο τρίτο (που κάποια στιγμή θα κάνω) θα το αποκτήσω οπωσδήποτε!!!
    Είσαι γλύκα στις φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας είναι καλά το photoshop χα χα χα!!! Στο τρίτο θα σου κάνω εκμάθηση baby wearing όπως μου έκανε και η φίλη μου! Σίγουρα θα το λατρεψεις!!!

      Διαγραφή
  4. δεν το αποχωρίζομαι το sling μου!
    Έχει γίνει προέκταση του εαυτού μου!!!! Και η μπέμπα το λατρεύει!!!!!!!!
    Και βεβαίως όταν κάποια φίλη μου γεννήσει ξέρω τί δώρο θα της πάρω!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται είναι το καλύτερο δώρο, το επιβεβαιώνω!!!

      Διαγραφή
  5. kalos sai brhka xristos anesth na xairesai thn oikogenia soy apo oth katalaba eisai mikroyla mai mwrakh egw eimai giagia dyo koristion 7 4 xrwnon pantos einai poli ejhperetiko poli kala kanhs kai enimairwnhs filakia......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλως σε βρήκα!
    Κι εγω πήρα ring sling babywearing οταν γέννησα και ειναι super βολικό και χρήσιμο. Τωρα ο μικρός μου ειναι σχεδόν 17 μηνων και ακόμα το χρησιμοποιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή