Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Παιδότοπος - οδηγός επιβίωσης!

Πριν μερικούς μήνες το Μπουριτάκι - Θανάσης, είχε την πρώτη του επαφή με παιδότοπο! Η πολύ αγαπημένη μου φίλη Βίκυ μας κάλεσε στο party γενεθλίων του γιου της Βασίλη και φυσικά εμείς δώσαμε το παρόν! Τα γενέθλια λοιπόν του Βασίλη έγιναν σε ένα παιδότοπο λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, όπου ήταν γεμάτο με παιδάκια κάθε ηλικίας. ΄Ηταν η πρώτη  (κανονική) φορά που πήγαμε σε παιδότοπο καθώς θεωρούσα ότι ήταν ακόμα πολύ μικρός και άλλωστε ήταν ακόμα καλοκαίρι και μονοπωλούσε το ενδιαφέρον μας η θάλασσα. Είχαμε πάει βέβαια άλλη μία φορά πριν αρκετούς μήνες στα γενέθλια της Νίνας μας (όπου Νίνα βάλε αγαπημένη του Θανάση!) αλλά δεν φάνηκε να του άρεσε, γιατί ήταν κακόκεφος και σαστισμένος.



Φόρτωσα λοιπόν το τσαντικό μου, πήρα ένα γιαουρτάκι (για τον Θανάση), μια σοκολατίτσα (για μένα! τι έτσι θα την έβγαζα εγώ...;), δύο έξτρα μπλουζάκια, ένα ζευγάρι καλτσάκια και φυσικά νεράκι (το διευκρινίζω γιατί μου έχει τύχει να το ξεχάσω... τσ τσ τσ.....).
Δεν λέω για πρώτη μας φορά ευτυχώς και σκέφτηκα και τα πήρα και αυτά. Αλλά μήπως θα μπορούσα να οργανωθώ καλύτερα; Ποια απρόοπτα θα μπορούσαν να προκύψουν; Και τι άλλο θα έπρεπε να προσέξω;

Μετά από μελέτη και βαθιά περισυλλογή (ναι ξέρω, εδώ γελάτε!) κατέληξα στην παρακάτω λίστα!

Οδηγός Παιδότοπου!

  • Ντύνουμε το παιδί μας άνετα! Μια φόρμα είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή. Εγώ προτιμώ βέβαια τα τζινάκια αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.  Προσοχή όμως να μην είναι ντυμένα πολύ ζεστά! Το παιδί κρεμμύδι θα γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα μούσκεμα στον ιδρώτα, δεδομένου ότι στους παιδότοπους εκτός ότι τρέχουν όλη την ώρα έχουν πάντα θέρμανση.  Επίσης προσέχουμε τα ρούχα που επιλέγουμε να είναι εύκολα σε περίπτωση τουαλέτας για τα μεγαλύτερα παιδιά και  σε περίπτωση αλλάγματος για τα μωράκια.
  • Συνεχίζοντας με το θέμα ρούχα, έχουμε πάντα μαζί μας -τουλάχιστον- μια αλλαξιά ρούχα. Ατυχήματα πάνας, ένα χυμουδάκι που έχασε τον στόχο του ή ένα μούσκεμα στον ιδρώτα μπλουζάκι είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Επίσης ένα δεύτερο ζευγάρι καλτσάκια επιβάλλεται (αυτό το λέω για να το ακούσω εγώ που πάντα ξεχνάω!).
  • Έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα για περιπτώσεις "πάνας"! Μία ή δύο πάνες (εγώ έχω πάντα μαζί μου δύο...) ένα σελτεδάκι, μωρομάντηλα, κρέμα. Αυτά νομίζω είναι αυτονόητα! Εγώ μια φορά ξέχασα να πάρω πάνες μαζί μου και έγινε -ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ- το μοιραίο!
  • Σίγουρα η διεύθυνση ενός παιδότοπου έχει μεριμνήσει για πιθανών ατυχήματα, αλλά εγώ προσωπικά αισθάνομαι πιο σίγουρη όταν έχω μαζί μου ένα μικρό αντισηπτικό (π.χ oxysept χωρίς ιώδιο), τσιρότα και κυρίως την αγαπημένη μου κρέμα first aid butter της frezyderm (από τον 3ο μήνα)! Η συγκεκριμένη κρέμα κάνει θαύματα! 
  • Επίσης, αυτονόητο είναι, να έχουμε μαζί το νεράκι του, το γιαουρτάκι του (αν είναι η ώρα που το τρώει) ίσως ένα snack της προτίμησης σας (εγώ παίρνω μαζί μου μπισκότα για μωρά). Σίγουρα μετά από τόσο παιχνίδι μια πείνα θα την έχουν.

Αυτά ήταν τι πρέπει να πάρουμε μαζί. Εσείς παίρνετε κάτι άλλο που δεν το σκέφτηκα? Πείτε μου την γνώμη σας οι πιο έμπειρες!

Είναι όμως και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σε ένα παιδότοπο ή παιδική χαρά.
Όπως:
  • Ελέγχουμε την ποιότητα, την συντήρηση ή την επικινδυνότητα των παιχνιδιών. Εντάξει δεν θέλω να είμαι η παρανοϊκή  μάνα αλλά έχω δει ελεεινές κούνιες, άθλιες τσουλήθρες και φουσκωτά τόσο κακοσυντηρημένα που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να τα πλησιάζει...Επιπλέον σημαντικό είναι η καθαριότητα των χώρων. Σίγουρα όμως αυτά τα έχουμε ήδη ελέγξει κατά την επιλογή του παιδότοπου. Ωστόσο δεν είναι ντροπή να επισημάνουμε μια ζημιά ή κάτι που παρατηρήσαμε. Ακόμα και αν εμείς δεν ξαναπάμε στον εν λόγω παιδότοπο καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει.  Το ίδιο ισχύει και για τις δημοτικές παιδικές χαρές που είναι ένα φλέγον ζήτημα! Σπάνια θα δεις παιδική χαρά χωρίς σκουριασμένες κούνιες ή χωρίς ξεχαρβαλωμένη τραμπάλα.  Αν δεν μιλήσουμε δεν θα φτιάξει όμως ποτέ! Μπορούμε μαζί με άλλες μαμάδες ή μπαμπάδες να το αναφέρουμε στον εκάστοτε δήμο να φροντίσει για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν. 

  • Δεν αφήνουμε το παιδί μας και ξεχνάμε την ύπαρξη του.... Ναι μεν χρειαζόμαστε και εμείς λίγη ώρα χαλάρωσης αλλά οι κοπέλες που εργάζονται εκεί δεν έχουν μόνο το δικό μας παιδί να προσέχουν. Άλλωστε το παιδί μας είναι δική μας ευθύνη! Σεβόμαστε τους κανόνες τους και διευκολύνουμε όσο περνάει από το χέρι μας την δουλειά τους. Πως γίνεται αυτό;
  • Αρχικά στους περισσότερους παιδότοπους έχει χωριστά ηλικιακά τμήματα. Έτσι επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού μας και όχι εκεί που ίσως επιθυμεί το ίδιο.  Χτες συγκεκριμένα είδα ένα μεγάλο παιδάκι να θέλει να παίζει στο χώρο των νηπίων. Η κοπέλα που ήταν εκεί υπεύθυνη δυσκολεύτηκε πολύ να το απομακρύνει καθώς αυτό όχι μόνο δεν έφευγε αλλά την χτυπούσε κιόλας! 
  • Προσπαθούμε το παιδί μας (ανάλογα πάντα με την ηλικία του) να έχει τρόπους και να σέβεται τα άλλα παιδάκια. Να περιμένει τη σειρά του για κάποιο παιχνίδι και στη συνέχεια να σέβεται την σειρά του άλλου που περιμένει. Να μην χτυπάει τα άλλα παιδάκια και γενικά να έχει αποδεκτή συμπεριφορά. Αυτά βέβαια στη θεωρία γιατί στην πράξη υπάρχουν αρκετές δυσκολίες!
  • Ναι μεν δεν αφήνουμε εξολοκλήρου την ευθύνη στις κοπέλες που εργάζονται στους παιδότοπους, από την άλλη όμως δεν γινόμαστε και σιαμαίοι! Δίνουμε χώρο στο παιδί να παίξει, να κοινωνικοποιηθεί ακόμα και να χτυπήσει. Είμαστε πάντα εκεί για να το συμβουλέψουμε, να το παρηγορήσουμε και να το αγκαλιάσουμε αλλά όχι από πάνω του ασφυκτικά.  
Αυτά ήταν όσα μπόρεσα να σκεφτώ, σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλα που δεν σκέφτηκα ή που δεν μου έτυχαν. Πείτε μου την γνώμη σας και εσείς!

10 σχόλια:

  1. τι ομορφες και ανεμελες στιγμες!
    ευχομαι να περνατε ομορφα!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφα είναι δεν λέω, αλλά μετά απο κάθε επίσκεψη σε παιδότοπο έχω χάσει κανα δυό κιλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. υπεροχο! εισαι πολυ καλη μανουλα τελικα! ο Μπουριτακος ομως τα σπαει..... κουκλι! θεια Τιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσύ μετά από τοσο τρέξιμο στον παιδότοπο, είσαι καλή θεία τελικά!!! χα χα χα χα Φιλάκια από τον Τουλου -Τουλου και προσφάτως Τακα - Τάκα!

      Διαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πάει ποτέ σε παιδότοπο αλλά θα έσκαγα εάν δε σχολίαζα... Βρε άτιμη μάνα, σοκολατούλα εσύ και γιαουρτάκι του παιδιού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι! Πρέπει να προσέξω την διατροφή του!!!! Εμένα άσε με, είναι αργά πια... το παιδί να σωθεί! :-P

      Διαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές και οι παρατηρήσεις σου! Εμείς δεν έχουμε πάει ακόμα σε παιδότοπο, αλλά όταν πάμε θα σε θυμηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα δεν σε φοβάμαι! Είσαι τόσο καλή μανούλα που δεν χρειάζεσαι τις συμβουλές μου!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλώς σε βρίσκω Λίνα. Είμαστε και συνάδελφοι ( στις σπουδές τουλάχιστον !)
    Παιδί δεν έχω αλλά χρόνια δούλεψα με παιδιά ...βρήκα πολύ σωστές τις οδηγίες σου! :)))
    Φιλιά πολλά και να χαίρεσαι το Θανασάκη σου!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Λίνα μου καλό μήνα!!
    Δεν έχω παιδί για να πω την άποψή μου, είμαι σίγουρη όμως πως οι οδηγίες θα φανούν χρήσιμες στις μαμάδες!
    Χθες πήρα στα χέρια μου το ημερολόγιο αισιοδοξίας και συγκινήθηκα πολύ με τις φωτογραφίες που έβαλες.. Να χαίρεσαι τον Θανασάκη σου και όσα σε στεναχωρούν να βρεις τρόπο να τα αντιμετωπίζεις!! Εμείς οι Κοινωνικοί Λειτουργοί αντέχουμε τόσα σωστά;; Δύναμη και χαμόγελο!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή